Recept

Surdegsbröd a la Simonsgård

Dag 1 på kvällen:

0.75 dl surdegsgrund

1.5 dl vatten

1.5 dl rågmjöl

Plasta bunken!


Dag 2:

4.5 dl vatten

9 dl rågsikt

1.5 dl rågmjöl

2.5 tsk salt

ev hackade valnötter, fikon och / eller aprikos

Plasta bunken!

Obs! Allt vatten ska vara ljummet


Obs igen: Man behöver inte knåda någonting!


Gör degen på morgonen, låt jäsa till eftermiddagen, skrapa över degen i en avlång brödform, lät jäsa en timme till under handduk.

Ugnen ska vara på 250 grader i 10 minuter, sänk därefter till 200 grader, 45 minuter till, sen blir det så här.


Fisksoppa

Hann knappt ta kortet innan det blev uppätet!!

2 gula lökar

2 morötter

2 potatisar

1 msk tomatpure

2 -3 msk hummerfond

1 torskfile

1 laxfile

4 dl vatten, ungefär

salt, peppar

2 dl grädde

ev. räkor till garnering


riv och hacka rotfrukterna, fräs dem i smör.

häll på vatten tomatpure och fonden.

skär fisken i kuber, lägg dem i soppan, häll på grädde och ev. vatten till lagom konsistens.

Koka tills potatisen är mjuk och fisken genomkokt.

Smaka av med fond, salt och peppar.


Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Rödspätta med vitvinssås


Såsen blir jättegod, receptet är för 2 personer

2 msk smör

0.5 gul lök

1,5 dl vitt vin

1 msk mjöl

3,5 dl grädde

0.5 tsk salt

lite cayennepeppar

4 rödspättafileer

räkor till garnering

sparris

halv citron

1msk smör

salt


SÅSEN

Hacka löken, fräs i smör, tillsätt vin och buljongtärning, koka ner till hälften.

Sila bort löken. Blanda 1,5 msk smör och 2 msk mjöl till en jämn massa, tillsätt blandningen klickvis till buljongen under ständig vispning, tillsammans med ett par deciliter av grädden.

Koka upp såsen under vispning häll i resten av grädden.

När såsen är lagom tjock, smaka av med salt, cayennepeppar, försiktigt, ev. lite citron och till sist lite smör, 1-2 matskedar.


RÖDSPÄTTAN

Lägg en klick smör och ett spenatblad på skinnsidan på rödspättan, salta och peppra, rulla ihop.

Ställ in dem i 150 grader i ugnen ca 15 minuter.

Stek sparrisen, Lägg upp två rulader på tallriken, häll på såsen garnera med räkor och sparris.


KÖTTBULLAR